2000 – 2009

 

BS     Jonge moslims plegen een terroristische aanslag op de World Trade Centre. Andere doelen mislukken geheel of gedeeltelijk. VS beginnen oorlog tegen het terrorisme. Valt Irak aan omdat het land massavernietigingswapens zou verbergen. Deze worden niet gevonden. Iran vormt samen met Noord-Korea en Venezuela een antiwesters front.  Israel wordt, na een omstreden bezoek aan de Tempelberg, getroffen door een reeks van aanslagen en bouwt een hek / muur om zich te beschermen. Reeks van schandalen in Israëlische regering.

Consumptie Maatschappij ontwikkelt zich Global. Opwarming van de aarde krijgt steeds meer aandacht. Euro wordt ingevoerd in landen van de Europese Unie. EU Breidt zich uit met 10 landen uit het voormalig Oostblok. Overeengekomen Europese grondwet gaat niet door. Italiaanse President wordt beschuldigd van economische delicten, contacten met de maffia, manipulatie van de media, zeden schandalen maar laat zichzelf onschendbaar verklaren. IJsland groeit spectaculair maar de economie stort in. Rusland wordt een ordelijke autocratie onder Poetin. In België ontstaat het rechtse Vlaams Blok, later het Vlaams Belang.

De moorden in Nederland van Pim Fortuyn en Theo van Gogh brengen grote spanningen als gevolg van tegenstelling tussen autochtonen en allochtonen en asielzoekers . Strengere toelatingseisen volgen. De eerste voedselbanken verschijnen. Internet is een groot medium geworden. Computers in de vorm van microchips. In de natuurkunde en wiskunde worden grote vorderingen gemaakt  die ook toegepast worden op o.a. de kwantummechanica.

Wereldwijde crisis. Begonnen met problemen in de hypotheeksector in Amerika volgt de ene crisis na de andere tot aan de Eurocrisis nu. Luchtbellen worden doorgeprikt en ook de huizenprijzen dalen. Nanotechnologie doet zijn intrede. DNA.  Genetische manipulatie. Stijging van olieprijzen en grondstoffentekort zorgen voor alternatieve energiebronnen en besparingstechnologie; hybride auto’s, zuinige auto’s zonnepanelen en zeer grote windmolenvelden. Grote sprongen voorwaarts in de ruimtevaart. Veel ontwikkelingen in de mobiele telefonie en social media. Rechterlijke instanties moeten regelmatig terugkomen op hun vonnis. Bedrijven volgen cursussen hoe in te spelen op bv. de emotie van de consument. De arrogantie van bedrijven richt zich tegen henzelf.

OS       Anti Globalisten. Mannen lopen achter kinderwagens en zijn actief in de opvoeding en zorg van kinderen. Steeds meer scholen integreren een methode van sociaal emotionele vaardigheden op de school. Er is veel voetbalgeweld. De roep om normen en waarden is van alle kanten zeer groot. Mensen kiezen voor bewuster eten, minder roken. Mensen zoeken hun eigen spiritualiteit.

2010 – nu