1980 – 1989

 

BS       Economische terugval door laatste oliecrisis. Grote spanning in de wereld door ontwikkelingen in Iran en Afghanistan. De aanbodkant van de economie wordt bepalend. 24-uurs economie. Conservatieve regeringen komen aan de macht in VS, West Duitsland en VK. Communistische regeringen vallen. Val van de Berlijnse muur. China ontwikkelt een systeem van markteconomie en vasthouden aan het communisme. In de oorlog tussen Irak en Iran steunt Amerika Irak. Rusland trekt Afghanistan binnen. Grote droogte en daardoor sterfte in Afrika.

In Nederland beheerst dit decennia een bezuinigingspolitiek. Commerciële tv doet haar intrede. Massale jeugdwerkeloosheid bestreden door arbeidstijdverkorting en vervroegd uittreden in ruil voor loon.

TGV hogesnelheidstrein. Kanaaltunnel. Huiscomputers, Intranet: centrale computer met verspreid staande terminals. Aids raakt bekend. Campagne voor veilig vrijen volgt. Door kernramp in Tsjernobyl enorme verspreiding van radioactief materiaal. Eerste signalen van bodemverontreiniging door chemisch afval in Lekkerkerk. Er volgen meer. Veel lozingen van giftige stoffen in grote rivieren. Zure regen veroorzaakt sterfte van bossen. Maatregelen volgen. Greenpeace voert acties op de wereldzeeën. Europese saneringen o.a. in de visserij.

OS       Massale jeugdwerkeloosheid. Doemdenken slaat om in ‘alles mag zolang ik het maar kan betalen’. De Yup laat graag zien wat hij zich kan veroorloven. Coffeeshops als gedoogde verkooppunten van softdrugs. Opkomst van de new-age  beweging. Jonge ouders werken beide om de kosten van wonen en leven op te kunnen brengen. Kraakbeweging in Nederland, beweging tegen leegstand. Er is een Ik maatschappij.

1990 – 1999