1940 – 1949

 

BS        Adolf Hitler probeert geheel Europa in zijn macht te krijgen. Miljoenen doden daardoor in Sovjet Unie, Holocaust, Hongerwinter, uitbreiding van de oorlog buiten Europa (Japan), de strijd tegen de bezetting, het uitmoorden van groeperingen als zigeuners, gehandicapten, homoseksuelen, politieke tegenstanders en krijgs- gevangenen. Toepassing van de atoombom in Hiroshima en Nagasaki.

Er is een stroomversnelling in wetenschap en techniek. Vooral ook in wapensystemen, luchtvaart, raketten, onderzeeboten en tanks en auto’s. De eerste computers worden ingezet om Duitse codes te kraken.

Europa valt na de oorlog definitief terug op het tweede plan, de VS en de Sovjet Unie worden de nieuwe wereldmachten. Er volgt uitzuivering van alle effecten van de Duitse bezetting op veel niveaus. Er is een geboortegolf. De Verenigde Naties neemt de plaats in van de Volkenbond. Het Internationaal Monetair fonds en de Wereldbank worden opgericht. De VS pompen veel geld in de Europese economieën, de Marshallhulp. De SU weigert deze hulp. UK geeft zijn status van Wereldmacht op, trekt zich terug uit Brits- Indië en Palestina en vraagt Amerika de Britse verplichtingen jegens Griekenland en Turkije over te nemen alsmede de historische taak in de Middellandse Zee. Koude Oorlog ontstaat. De Muur in Berlijn.

UK draagt het probleem van de trek van joden naar Palestina over aan de VN. De Republiek Israel wordt uitgeroepen. Duizenden Palestijnen worden opgevangen in kampen buiten hun geboortegrond. De Volksrepubliek China wordt uitgeroepen. Veel doden door allerlei onafhankelijkheidsverklaringen en strijd daartegen in vele delen van de wereld waaronder Nederlands-Indië.

 OS          De mode krijgt nieuwe impulsen, muziek volgt. De Babyboomers maken hun entree. Er is een ‘Geboortegolf’

1950 – 1959